Egyedi Beltéri tolóajtó

Egyedi Beltéri tolóajtó

A beltéri ajtók egy külön csoportjával ismertetjük meg Önöket, a beltéri tolóajtóval. Ezeknek az ajtóknak közös jellemzője, hogy falsíkkal párhuzamosan működnek, nyitásuk a helység mélysége felé nem igényel helyet.

Telepítését tekintve két beltéri tolóajtó típus létezik, a fal előtt futó és a falban futó. A fal előtt futó megnevezés találó, de a falban futó némi magyarázatra szorul, tekintve, hogy a falban nem tud semmi futni! Igyekszünk most némi magyarázattal szolgálni mindkét beltéri tolóajtó típusról.

A fal előtt futó beltéri tolóajtó egy felső karnis szerkezetre épített sínrendszeren fut, a karnis részt az ajtó felületi megjelenésével azonos borítással látják el. Ez lehet festett, dekorfóliás, CPL laminált vagy furnér. Az ajtó mérete általában egy szárnyú kivitelnél 75-100 cm névleges szélességű, magassága általában 205 cm, illetve egyedi méret esetén ez a 240 cm-t is elérheti. Lehetőség van a fal előtt futó beltéri tolóajtó kétszárnyú kialakítására is, azonban ezt korlátozza a vasalatok gyártási mérete, és az ajtólapok lehetséges szélességi mérete.
Nyitási, helyesebben tolási irányát, mint egy nyíló ajtónál, a beltéri tolóajtó esetében is előre meg kell határozni, ha balos az ajtó, balra fut ki a falnyílás elől, ha jobbos, ez a jobb oldalra történhet. Kétszárnyú termék esetén értelem szerűen mindkét oldalra van kifutása a szárnyaknak. A függesztő sínen futnak a lapot függesztő „kocsik”, melyeken állítási lehetőség van magassági irányba a pontos futás érdekében. Ugyan ezen a sínen találhatók a végállás ütközők, melyek biztosítják, hogy a beltéri tolóajtó ne tudjon túlfutni, vagy a karnis szerkezetnek ütközni. A végpontokon villás elemek csillapítják az ütközést, gumi betéttel (gyártótól függően). Tekintve, hogy a fal előtt futó beltéri tolóajtó egy üres falnyílás előtt fut, általában szokásos, hogy a terméket kombinálják egy átjáró tokkal, így adva esztétikus megjelenés a beltéri tolóajtónak.
A lap alatti vonalban a padozatra egy vezető profil kerül, ami az ajtólap megvezetését, lengés mentességét biztosítja.
Mivel ennél a típusnál nincs kemény záródás, a fal előtt futó beltéri tolóajtó hang és huzat gátlása szerény. Az ajtólap ellátható húzókagylóval és zárral is, a zár jellemzően u.n. horogzár, amelynek nyelve kampóként záródik a tokszerkezethez.

A falban futó beltéri tolóajtó

A falban futó beltéri tolóajtó szerkezete egy kissé bonyolultabb, ugyanis itt egy vezető-tartó szerkezetet, ami egy gipszkarton szerkezet tartóváza, először be kell építeni a kívánt falszakaszra, majd az ajtólapokat felszerelni a futószerkezettel együtt a sínre, nem megfeledkezve a végütköző-csillapító elemekről, majd ha ez kész, következhet a burkolás gipszkartonnal. Ennél a beltéri tolóajtó szerkezetnél nincs szükség karnis rendszerre, mivel az előre gyártott fém tartóváz látja el ezt a funkciót, viszont a végleges befejezés egy két részre osztott tokszerkezettel történik, mely a falkávákat takarja mindkét oldalon. Amennyiben kétszárnyú kivitelben készül a falban futó beltéri tolóajtó, mód van a korrekt aljazatos vagy nútos (árkolt) záródásra középrészen, ami jelentősen javítja a beltéri tolóajtó hanggátlását és porzárását. Az osztott tokszerkezet ajtólap közeli vonalára kefesort szerelnek az igényesebb termékeknél, ami a porzárást segíti.
Befejező műveletként a fém szerkezetet lezárják gipszkarton lapokkal, így a teljes rendszer takart lesz és a falban futó beltéri tolóajtó csak mint nyílászáró látható. Kiemelt figyelem szükséges ennél a szerkezetnél beépítés, beállítás során, mivel a gipszkartonozás után a szerkezet már csak rombolással férhető hozzá !

Print Friendly, PDF & Email